Breien voor beginners

Online leren breien

Naaien, quilten, haken; ik draai er m’n hand niet voor om. Maar breien is een ander verhaal. Hoewel ik in mijn kinderjaren heb leren breien van m’n oma, wilde het de afgelopen jaren maar niet lukken. Veel verder dan een simpele sjaal kwam ik niet. Hoog tijd voor verandering dus, want ik houd van gebreide truien en sokken! Daarom volgde ik de online cursus ‘Breien voor beginners’.

Al enige tijd keek ik telkens weer op de site van Mirjam Molenbeek voor breilessen. Het enige wat me tegenhield was het vastzitten aan de reistijd en de tijden van de lessen. Met 3 kleine kinderen ben ik graag flexibel in m’n doen en laten. En toen kwam Corona.. Nu zijn er veel dingen anders door Corona en één van die dingen is het grotere aanbod van online lessen. Hetzelfde geldt voor de breilessen van Mirjam en als extra steuntje in de rug in deze rare periode gaf Mirjam nog een mooie korting. Ik greep mijn kans en daar heb ik geen spijt van gekregen!

Handwarmers breien. Breiles voor beginners

Mooie wolletjes en fijne breinaalden

Voordat je begint aan de cursus mag je kiezen uit de prachtige wol van Mirjam. Je maakt 2 projectjes waar je ook meteen wat aan hebt, namelijk handwarmers en een meerkleurige sjaal. Een paar dagen voor aanvang van de cursus krijg je alles thuisgestuurd. Alles wat je nodig hebt is inbegrepen bij de cursus. Je krijgt dus de wol voor je projectjes, extra wol om te oefenen, breinaalden en gewone naalden. Super handig!

Bovendien is al het materiaal van goede kwaliteit. De breinaalden zijn lekker licht en dat merk je meteen tijdens het breien. Een tip van Mirjam is dan ook om voor kwaliteitsnaalden te kiezen , want dat komt je breiplezier alleen maar ten goede. 

Breiles Mirjam Molenbeek. Materialen

Wat je krijgt

 • 5 Lessen per mail
 • 2 skype gesprekken met medecursisten en Mirjam
 • Alle benodigdheden: wol (om te oefenen en voor je projecten), breinaalden en gewone naalden, 2 breipatronen
 • Duidelijke filmpjes met alle uitleg om je projecten succesvol af te ronden
 • Mogelijkheid tot vragen stellen (bv. via de mail)

Wat je maakt

Je maakt in totaal 2 projecten: vingerloze handschoenen en een sjaal in verschillende kleuren. Ik maakte de handschoenen van een van m’n proefwolletjes. De sjaal heb ik ondertussen bijna af. De wol is echt prachtig en de breinaalden breien super fijn!

Vingerloze handschoen breien
Puntsjaal breien. Breien voor beginners

Wat je leert

De ‘breiles voor beginners start’ laat je kennismaken met alle belangrijke basisvaardigheden van het breien. Met behulp van de instructiefilmpjes leer je:

 • Steken opzetten
 • Recht en averecht breien
 • Netjes afwerken (afkanten en mazen)
 • Foutjes herstellen (steken ophalen en terug breien)
 • (Engelse) Patronen lezen
 • Meerderen en Minderen
 • Wassen en blokken van je project

Brei je zen

De online breilessen zijn echt een uitkomst, zeker nu met alle Corona gekte. Je kan de lessen vanuit je luie stoel volgen en op je gemak bekijken wanneer het je uitkomt. Ook is het heel fijn om bijvoorbeeld het filmpje over het minderen van steken pas te kijken als je daar bent aangekomen. Zo doe je alles stap voor stap en kan je de uitleg nog eens zien als dat nodig is. Natuurlijk mis je wel een stukje connectie met andere breisters, maar dat maken de Skype-gesprekken weer goed. 

Inmiddels hebben al 34 mensen de online breilessen voor beginners gevolgd. Het grootste voordeel van online les is volgens Mirjam de mogelijkheid om in je eigen tempo te werken. Een nadeel is dat je de wolletjes niet lekker kunt voelen, aldus Mirjam. En je hoort het misschien wel vaker, maar breien is echt een geweldig hulpmiddel om tot rust te komen. Het is dus niet heel gek dat steeds meer mensen hun toevlucht zoeken in deze hobby.  Je breit je zen en na afloop heb je een heerlijk warme sjaal of trui.

De online cursus Breien voor beginners is zeker een aanrader. Mirjam zorgt ervoor dat het een fijne ervaring wordt, zonder frustraties en met mooie resultaten. En heb je de smaak te pakken, dan kun je je aanmelden voor het vervolg: Online breilessen beginners gevorderd. Ik ben ondertussen al begonnen met de vervolgcursus. De boord van een mooie fair isle muts staat op de rondbreinaald!

Please follow and like us:

Een gedachte over “Breien voor beginners

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *