Erin Sweater van Fibre Mood

Naaien met bont

Dit bontje lag al een hele tijd in m’n stoffenmand. Ik wilde er graag een mooie trui van maken, maar kon het juiste patroon maar niet vinden. Met bont wordt het toch al gauw een chill-trui voor op de bank en dat was niet de look waar ik voor ging. Zeker niet doordat de bontstof die ik heb net een beetje anders is door het werkje dat erin zit, waardoor een streepmotief ontstaat. Ik wilde dus graag een simpel model dat niet al te wijd viel.  En laat ik dat nou hebben gevonden in de Erin Sweater uit de Fibre Mood! 

Erin Sweater Fibre Mood

Basisinfo

  • Model: Erin Sweater
  • Tijdschrift: Fibre Mood nr. 6 (2019)
  • Maat: Medium (40/42) 
  • Aanbevolen stofsoort:  Sweaterstof, neopreen, interlock, scuba, gebreide stoffen
  • Gebruikte stofsoort: Bont
  • Aanbevolen benodigde stof: 1.50 meter voor maat M
  • Moeilijkheidsgraad: 2/5
  • Bijzonderheden: Er zit elastiek in de mouwen en heupzoom. De hals is afgewerkt met een belegje i.p.v. elastisch biaisband

Het patroon

De Erin Sweater is een kort model trui. Er zitten raglanmouwen in. Het elastiek in de mouwen en bij de heupzoom maken het net even anders dan anders. Door deze details ziet de trui er ook niet uit als een huistrui wanneer je hem in bont maakt, zoals ik deed. In plaats van lange mouwen kun je ook driekwartmouwen naaien met of zonder elastiek. Mijn versie heeft driekwartmouwen, maar ze vallen bij mij iets langer. 

Verder heeft de trui een hele mooie hals. Het is eigenlijk de bedoeling dat je de hals afwerkt met een elastisch biaisband, maar dat leek mij heel lelijk bij dit bontje. Ik twijfelde daarom tussen een halsboord van dezelfde stof of een belegje. Uiteindelijk is het een beleg geworden.

Een halsbeleg teken je heel makkelijk zelf door de halslijn van je voor- en achterpand over te trekken. Omdat deze trui raglanmouwen heeft, moet je die niet vergeten mee te nemen anders mis je een behoorlijk stuk van je hals! Ik legde dus het voorpand, de mouw en het achterpand aan elkaar en trok de halslijn over. 

Vervolgens voeg je bij de zijnaad een extra centimeter toe. Maak het beleg zo breed als je zelf wil. Ik maakte hem zo’n 5 centimeter breed. Wanneer je belegje te smal is, zal die eerder omkrullen naar boven en dus uit je hals piepen. Ik knipte het beleg aan de stofvouw. Wanneer je dit niet doet, moet je het beleg 2 keer knippen.

Erin Sweater Fibre Mood belegje

Mooi van binnen en buiten

Ik heb een hele stapel lintjes en labels met allerlei leuke teksten erop. Op het beleg in deze trui naaide ik met een siersteek het label Homemade. Achteraf gezien had ik het label beter eerst kunnen verstevigen met iets van vlieseline zodat het niet gaat rafelen aan het randje waar ik het afknipte. Het beleg werkte ik af met de lockmachine. 

Een ander voorbeeld van een mooie binnenkant vind je in dit bericht: Simplicity coltrui

Gebruiken jullie labels om je kleding af te werken? Ik vind het een kleine moeite die veel voldoening geeft. Het zijn vaak de details die van je kledingstuk een favoriet item maken! 

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *