Haken met lontwol

Mandjes haken voor in huis

Ben je toe aan wat verandering in huis, maar zit je niet te wachten op teveel poespas? Je frist je interieur gemakkelijk op door mandjes te haken. Ik koos voor een zachte lontwol in de kleuren grijs en bruin. Mooie neutrale kleuren om alvast in de stemming te komen voor de aankomende herfst. Hieronder zie je het resultaat!

Gehaakt mandje met lontwol. Mandjes haken
Gehaakt mandje met lontwol. Mandjes haken

Lontwol

Lontwol is de laatste tijd erg populair. Dat is niet zo gek, want je maakt er echt hele mooie dingen mee! Het enige nadeel vind ik dat het vrij prijzig is. Voor één bol betaal je zo’n €10,00. Gelukkig hebben de grote wolwinkels regelmatig uitverkoop en zo kon ik zes bollen lontwol voor een prikkie op de kop tikken. Alle bollen zijn van het merk Yarn and Colors

Voor een mooie deken zijn zes bollen natuurlijk veelste weinig, maar je kan er wel wat kleiners voor in je interieur mee maken. Op Instagram en Pinterest had ik al een paar mooie manden en kussens gezien. Na ook al m’n haakboeken er op na te hebben geslagen, koos ik voor twee verschillende haakpatronen van mandjes. 

Wil je wel graag haken, maar weet je nog niet wat je daar precies voor nodig hebt? Lees dan deze blog met alle basisbenodigdheden op een rijtje.

Lontwol. Haken met lontwol

De mandjes

Het haakpatroon van het eerste mandje komt uit het boek Craft Dates. Een leuk boek dat mij zo aanspreekt doordat het echt allround is. Er staan projecten in om te haken, maar ook om te naaien en breien. Bovendien komen er allerlei leuke inpakvoorbeelden aan bod en staan er zelfs een aantal lekkere recepten in!

Als basis voor de mand haakte ik volgens het patroon ‘Petra’s gehaakte mand’. De onderkant is in een cirkel gehaakt met stokjes. Volgens het patroon haak je de rest van de mand ook met stokjes, maar ik heb gekozen voor vasten. Dit maakt de mand wat steviger. 

Na een aantal toeren ben ik gaan minderen. Dit ben ik blijven doen waardoor de mand taps toe loopt. Tot slot heb ik nog twee handvatten gehaakt. 

Gehaakt mandje met lontwol. Mandjes haken
Mandjes haken. Gehaakte mand van lontwol met handvatten

Het tweede mandje haakte ik van de grijze lontwol. Het patroon, Strokenmand, komt uit het boek Passie voor Haken van Molla Mills.  In dit boek staan allerlei leuke en praktische haakprojecten, zoals vloerkleden, tassen en manden. Molla Mills is bekend om haar tapestry en pixel haakprojecten. 

Deze mand wordt helemaal met vasten gehaakt en is zo’n 17 cm hoog met een diameter van 22 cm. Door het haken met vasten heeft de mand een stevige structur. Het mandje heeft verder twee handvatten en is gevoerd met crèmekleurig linnen. De voering naaide ik er met de hand in vast.

Mandjes haken. Grijs mandje gehaakt met lontwol
Mandjes haken. Grijs mandje van lontwol met voering

Nog meer moois met lontwol

Wil je ook graag iets met lontwol maken? Pinterest staat vol met leuke ideeën. Mooie dekens voor op de bank of bed. Kussens, hoesjes voor een kruk en zelfs vazen. Lekker knus voor aankomende herfst!

Andere leuke ideetjes voor in huis zijn deze mooie gehaakte onderzetters of doekjes voor in de keuken.

Haak en brei inspiratie lontwol
Haak en brei inspiratie lontwol 1
Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *