Mijn capsule wardrobe: deel 1

Het begin van mijn ultieme handgemaakte garderobe

Een kledingcollectie met items die altijd mooi en stijlvol zijn, bij je levensstijl passen, je lichaam flatteren en onderling te combineren zijn. Dat is de essentie van een capsule wadrobe. Dit betekent niet dat je een uitpuilende inloopkast nodig hebt, maar juist zorgvuldig uitgekozen kledingstukken die je elke dag wel aan wil omdat ze zo mooi zijn en goed bij je passen.

Wie wil dat nou niet?! Ik in ieder geval wel en daarom verdiep ik me al een tijdje in het creëren van een capsule wardrobe. Het liefst eentje die helemaal handgemaakt is, met uitzondering van de schoenen en tassen.

In deze blogserie neem ik jullie mee in mijn zoektocht met alle bijbehorende keuzes: kleurenopties, naaipatronen, stofkeuzes. Maar nu eerst een introductie in het fenomeen ‘capsule wardrobe’!

Mijn handgemaakte capsule wardrobe

Hoe stel je een capsule wardrobe samen?

Een capsule wardrobe bestaat uit kleding, schoenen, tassen, jassen en eventueel sieraden. Sokken, ondergoed, en sportkleding horen er in principe niet bij. Tenzij je je dagelijks hult in trainingspakken natuurlijk.

Voor het samenstellen van zo’n allesomvattende kledingcollectie zijn deze 3 dingen het allerbelangrijkst: Kleur, Stofkeus en Pasvorm.

Kleur

Een capsule wardrobe bestaat vaak uit neutrale en basiskleuren die goed te combineren zijn met een aantal accentkleuren. De neutrale kleuren komen voornamelijk terug in de basisstukken van je garderobe, zoals je jas, tas, en broek. Hierbij kies je dan nog een paar accentkleuren die je mooi vindt. De kledingstukken met een accentkleur zijn makkelijk in laagjes te dragen, zoals een blouse. 

Ben je vooral van de felle kleuren, dan moet je daar natuurlijk voor gaan. Zolang je maar in je achterhoofd houdt dat de kleuren onderling bij elkaar passen. En zoals bekend is: smaken verschillen!

Nog een laatste reminder bij het uitkiezen van de kleuren: kies kleuren die goed bij je huidskleur passen. Hoe mooi je een bepaalde kleur ook vindt, als je eruit komt te zien als een bleke theedoek kun je hem beter links laten liggen! Dit artikel heeft een goede (en verrassende) methode om erachter te komen welke kleuren goed bij je passen.

Kleurenpalette capsule wardrobe

Stofkeus

Wanneer je nadenkt over stofkeus zijn er een aantal dingen belangrijk. Ten eerste is het slim om rekening te houden met het seizoen. In de winter draag je over het algemeen dikkere en warmere stoffen dan in de zomer. Maar ook hier geldt weer dat je goed moet nadenken over je eigen lichaam. Als je het nooit koud hebt, ga je die dikke wollen coltrui echt niet dragen.

Verder is het een goed idee om voor kwaliteit te gaan. Een capsule wardrobe draait immers om het idee dat je kleding lange tijd meegaat en tijdloos is, dus kwalitatief goede stoffen zijn een must! Zelf vind ik het ook heel fijn als stoffen biologisch zijn. En nog beter is het wanneer ze een GOTS keurmerk hebben. Dit betekent dat ze niet alleen goed voor het milieu zijn, maar ook voor degenen die de stoffen hebben geproduceerd wat betreft de arbeidsomstandigheden en het loon. Vanzelfsprekend zijn dit soort stoffen duurder dan anderen, maar die investering haal je er makkelijk uit doordat je het kledingstuk veel vaker en over een langere periode zult dragen.

Tot slot is het belangrijk dat de stofsoort bij je levensstijl past. Heb je een zakelijke stijl, dan zal je eerder voor een mooie satijnen stof kiezen, dan voor spijkerstof. Zelf houd ik erg van tricot, dus met veel (of een beetje) rek. Met twee kleine kinderen en een derde op komst vind ik het fijn om makkelijk te kunnen bewegen, zonder me ‘gevangen’ te voelen. 

En vraag jezelf ook het volgende af: Heb je tijd voor kledingstukken die altijd goed gestreken moeten worden? Zo niet, dan kun je linnen kleding bijvoorbeeld beter in de winkel laten liggen.

Stoffenstapel

Pasvorm

Het laatste belangrijke punt is de pasvorm. Als het goed is, weet je welke kledingmodellen je goed staan en welke absoluut niet. Heb je hier nog twijfels over, dan kun je je kledingkast ( of een winkel) induiken en heel kritisch kijken of het kledingstuk je lichaam flatteert. Hulp van een vriendin of partner kan hier handig bij zijn!

Kies vervolgens kledingstukken uit met een pasvorm die tijdloos is of gewoon typerend voor jouw stijl. Draag je alleen oversized truien omdat ze nu in de mode zijn, dan kun je beter een trui kiezen die je qua pasvorm volgend jaar ook nog graag draagt zonder je gedateerd te voelen. 

Tot slot is het ook met de pasvorm zo dat die bij je levensstijl moet passen. Je kunt ook een capsule wardrobe voor je werk en één voor je vrije tijd te maken. Zeker wanneer je voor je werk alleen maar mantelpakjes draagt en thuis juist graag casual gekleed gaat. Zelf ben ik op zoek naar naaipatronen die straks handig zijn met het geven van borstvoeding. Zo heeft iedereen wel iets dat typerend is voor zijn of haar kledingstijl!

lichaamsvormen
Verschillende lichaamsvormen - Bron: yebba.nl/stijladvies/

In  deel 2 van de serie Mijn capsule wardrobe ga ik aan de slag met het kiezen van stoffen en naaipatronen. Ik heb er zin in en ik ben heel benieuwd hoe het zal worden! 

Please follow and like us:

3 gedachten over “Mijn capsule wardrobe: deel 1

  1. Desiree schreef:

    Ik weet niet of je op Facebook zit. Maar in de fanpagina van Hazeltjes is een vrouw ze heet miriam die heel goed is in bortsvoedingshacks. En ze deelt er ook op hóe ze het precies doet. Zeker als je een tijd borstvoeding wil gaan geven is het fijn als je niet hoeft na te denken welke kleding je wel kan dragen en welke niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *