Mijn capsule wardrobe: deel 2

Het kiezen van kleuren en patronen

Hier is dan het vervolg op deel 1 van Mijn Capsule Wardrobe. In dit tweede deel gaan we het hebben over de kleuren en patronen en een aantal leuke challenges die goed passen bij het samenstellen van een capsule wardrobe, zoals de Make Nine challenge.

Capsule wardrobe kleurenpalet

Kleur bekennen

Als eerst ging ik aan de slag met het kiezen van kleuren die mooi bij elkaar passen. Zoals je in deel 1 van Mijn Capsule Wardrobe kan lezen, is het belangrijk dat je een goede mix van basis-, semibasis en accentkleuren kiest. Dit zijn die van mij:

  • basiskleuren: zwart, creme, grijs
  • semibasis: bordeauxrood, donkerblauw, donkergroen
  • accentkleuren: karamel, okergeel, roze

Omdat ik vaak voor dezelfde soort kleuren kies wanneer ik stof koop, is het fijn om nu een kleurenpalet te hebben. Dat maakt het een stuk makkelijker om te bedenken welke kleur nog meer mooi is voor in m’n garderobe. Bovendien kom ik zo niet met de zoveelste rode of okergele stof thuis EN word ik er aan herinnerd om wat meer effen stoffen te kopen in plaats van bloemenprintjes.

Inspiratie opdoen

Er zijn weinig dingen leuker dan kleding kijken en dat is dan ook wat ik regelmatig doe: op zoek naar kleding die ik zelf kan naaien. Om in de flow van de Capsule wardrobe te blijven, heb ik geprobeerd een bepaalde stijl uit te zoeken met kledingstukken waarvan ik weet dat ik ze graag draag. 

Capsule wardrobe voorbeeld

Lange rokken, tuniekjes, (overhemd)jurken en gebreide truien. Of een makkelijk zittende hoodie in een lange uitvoering. Ook houd ik van lange vesten die je zo over iets aangooit. En omdat broeken wel heel praktisch zijn, wil ik graag een keer een wijdzittend model proberen. Misschien wel een culotte?

Capsule wardrobe voorbeeld

Make Nine en andere challenges

Het samenstellen van een capsule wardrobe kan overweldigend overkomen, want waar begin je? Er zijn zoveel patronen en stoffen dat het moeilijk is om te kiezen. Een handige hulp daarbij is de Make Nine Challenge. Ben je niet bekend met deze uitdaging? Lees dan alle ins and outs hier! Kort gezegd komt het erop neer dat je 9 projecten uitkiest die je dit jaar gaat maken. Dat lijkt misschien erg weinig, maar de tijd gaat bij mij altijd veelste snel voorbij! Zeker als je bedenkt dat we nu alweer in oktober zitten en ik veel heb genaaid, maar niet van dit lijstje.. Tijd voor een inhaalslag?

Mijn #makenine2020 ziet er zo uit:

Mijn Make Nine bestaat uit projecten om te naaien en breien. 

1. Runa jurk van La Maison Victor
2. Een gebreide trui
3. Ash Jeans van Megan Nielsen
4. Irma mum vest van Ikatee Couture
5. Jurk van McCall Pattern Company
6. Jas van Vogue Patterns
7. Jurk van Simplicity
8. Gebreide sokken
9. Alina jurk van La Maison Victor

De volgende uitdaging is de Sewing Bingo!  Deze uitdaging is bovendien goed te combineren met de Make Nine Challenge.

Sewing Bingo

De Sewing bingo bestaat uit 9 onderdelen en ik ben zo vrij geweest om mijn eigen interpretatie erachter te zetten:

A First:  alles wat je voor het eerst doet, van een nieuw patroon, tot een nieuwe techniek of een nieuwe stofsoort

Long Time Coming: een project dat je al eeuwen wilt (af)maken

Print: naaiproject met een stof met leuke print

Fabric From Stash: gebruik een stof uit je (enorme) stofvoorraad

Solid: naaiproject met een effen stofje

More Involved: ga de uitdaging aan en naai iets ingewikkelds!

Quick And Easy: een lekker snel projectje voor tussendoor

A Repeat: iets dat je al eerder hebt genaaid of een stof die je al eens hebt gebruikt

Pattern From Stash: gebruik een naaipatroon dat je al hebt

Voor de meeste projecten van de Make Nine heb ik al stof en patronen, dus die 2 kan ik van de bingolijst strepen. Ook heb ik dit jaar al een aantal patronen voor het eerst genaaid, in printjes en in effen stoffen. Bovendien naai ik regelmatig hetzelfde patroon meerdere keren.

Als ik er zo over nadenk heb ik alleen nog de Long time coming en More involved open staan en dan heb ik Bingo! Een winterjas en jeans zijn beide projecten die ik al héél lang wil maken en ook een uitdaging vormen, dus die Bingo haal ik wel voor het eind van het jaar 😉

Naaipatronen verzamelen

Verder heb ik nog een aantal leuke patronen uit verschillende Naaitrends gekozen. In de Naaitrends staan altijd mooie patronen geïnspireerd op kleding van grote modemerken.  Hieronder zie je alle modellen die ik heb uitgekozen plus de voorpagina van de Naaitrends waar ze uit komen. 

Wanneer je net als ik van plan bent om meerdere patronen uit verschillende tijdschriften te maken, is het handig om met een app als Layout alle patronen uit hetzelfde tijdschrift als een compilatie bij elkaar te plaatsen inclusief de voorpagina. Zo zie je in één oogopslag welk patroon in welk tijdschrift staat. Bovendien heb je op deze manier meteen de belangrijkste informatie verzameld wat betreft stof en andere benodigdheden. Ook heb ik van de meeste modellen een foto geplaatst van de uiteindelijke versie. 

Capsule wardrobe Naaitrends
Naaitrends 07/2019
Capsule wardrobe Naaitrends
Naaitrends 04/2018
Capsule wardrobe Naaitrends
Naaitrends 03/2018
Capsule wardrobe Naaitrends
Naaitrends 02/2018

Op naar een handmade wardrobe

Met al deze patronen kan ik wel een hele tijd vooruit. En natuurlijk komen er tussendoor nog genoeg leuke nieuwe patronen voorbij die ik wil proberen. Wel ben ik van plan om zoveel mogelijk stof te gebruiken die ik al heb liggen. Dat heeft aan de ene kant het voordeel dat m’n stoffenvoorraad uitgedund wordt (en m’n portemonnee gespaard blijft) en aan de andere kant dwingt het je ook om (nog) creatiever om te gaan met je materiaal. Bijvoorbeeld wanneer je net iets te kort komt 😉 

Ik ben benieuwd hoe ver ik nog ga komen voordat het jaar voorbij is!

Please follow and like us:

2 gedachten over “Mijn capsule wardrobe: deel 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *