Bijenquiltje van hexagonnen

100% Handmade

Dit leuke bijenquiltje stond al een tijdje op m’n to do lijstje.Met zijn ovale vorm is het weer eens wat anders dan een traditionele vierkante miniquilt. En die geborduurde bij erop maakt het helemaal speciaal! 

Bijenquilt. Hexagonnen. English Paper Piecing. Miniquilt

Het patroon voor de bijenquilt komt uit het Engelstalige boek Cute Little Quilts van Sarah Fielke en Amy Lobsiger.  Ik heb mijn versie gemaakt met een charmpack van Alison Glass. De stof is van de Sunprint collectie uit 2017. Bloemen, blaadjes en insecten; deze stofjes met subtiele print passen echt perfect bij de bijenquilt. Een stuk vilt doet dienst als tussenvoering en voor de achterkant gebruikte ik een katoen met roze en witte print.

De hexagonnen maakte ik aan elkaar volgens de English Paper Piecing methode. Je doet stof om kartonnen mallen in de vorm van een hexagon en vervolgens lijm of naai je dat vast. Ik gebruik hier altijd een speciale lijmstift voor, dat werkt een stuk sneller namelijk! Wanneer al je hexagonnen klaar zijn, naai je ze met de hand aan elkaar vast.  

Bijenquilt. Little quilts. Quilten. Hexagonnen

Als al je hexagonnen aan elkaar genaaid zijn, kan je de kartonnen mallen verwijderen. Ga even met het strijkijzer over je quilttop, zodat alle kreukels verdwijnen. Voordat je de bij er op borduurt, moet je een stuk vlieseline aan de achterkant van je quilttop strijken. Hierdoor wordt je borduurwerk mooier doordat je werkoppervlak steviger is. Je borduurt de bij met 4 verschillende steken; de stiksteek, platsteek, Frans knoopje, en de seed stitch

Bijenquilt. Quilten. Borduren. Little Quilts. Mini Quilt

Het patroon van de bij heb ik eerst met Burda overtrekpapier (karbonpapier) overgetrokken en daarna nog eens met een door hitte uitwisbare pen. Het was de eerste keer voor mij om zo ‘vrij’ te borduren. En het is toch een stuk moeilijker dan het eruit ziet! Vooral om gelijke steekjes te krijgen is een hele uitdaging. Hetzelfde geldt voor de Franse knoopjes en de platsteek, maar oefening baart kunst. Ik vind dan ook dat de linkerkant van de bij er een stuk beter uitziet dan de rechterkant, waar ik ben begonnen.

Alles handgemaakt

Het allerleukste van het bijenquiltje is dat hij van het begin tot het eind helemaal handgemaakt is. De hexagonnen zijn zelf geknipt, gelijmd en aan elkaar genaaid. De bij borduur je met de hand. En ook de rand om de miniquilt is met de hand vastgenaaid. Je kunt dus wel zeggen dat dit met liefde 100% handgemaakt is!

Bijenquilt. Little Quilts. quilten. Hexagonnen, EPP. Handgemaakt
Bijenquilt. Hexagonnen. English Paper Piecing. Miniquilt
Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *