Mini Capsule Wardrobe

Vlug klaar: een mini collectie voor je dochter

Vlak voordat we met het gezin op vakantie gingen naar Palestina, naaide ik samen met mijn moeder een mini capsule wardrobe voor m’n tweejarige dochter. Een capsule wardrobe is een verzameling van kledingstukken die onderling goed te combineren zijn. In slechts 2 dagen tijd naaiden we twee rokjes, een shortje, twee rimpelrokjes met elastiek, drie shirtjes en twee jurkjes! En wat misschien wel nog mooier is: drie van de vijf patroontjes zijn helemaal gratis!

Bovendien zijn de patronen met kleine aanpassingen ook geschikt voor de aankomende herfst/winter. Nog een legging of vestje erbij en de garderobe van je (klein-)dochter is weer up to date. 

Mini Capsule Wardrobe Zomer editie. gratis naaipatronen.

De patroontjes

Vanwege het tijdslimiet moesten de patronen makkelijk en snel te naaien zijn. Bovendien hebben we alleen rekstof gebruikt, zodat er geen knoopsgaten en dergelijke genaaid hoefden te worden. Alle stoffen komen bij Ansje Handmade vandaan.

Dit zijn de vijf toppers voor de mini collectie:

  1. Tintin short van Iris May Patterns
  2. Rokje van Minikrea
  3. Rimpelrokje met elastiek 
  4. Rowan Tee van Misusu Patterns
  5. Lena Dress van Wisj

Tintin short

Tintin short. Iris May Paterns. Mini Capsule wardrobe

De Tintin short is een super leuk en uitgebreid patroon van Iris May Patterns. Er zijn verschillende versies, namelijk voor tricot of katoen. En je kunt ook een lange broek maken. Bovendien komt het patroon met allerlei opties, zoals ruffles bij de zakken. Tot slot is het geschikt voor jongens en meisjes. De Tintin short is dus echt van alle markten thuis! 

Voor de mini capsule wardrobe koos ik voor de shorts met zakken en brede heupboord. Doordat de heupboord breed is ontstaat er een beetje een ruffle aan de bovenkant wat een leuk effect geeft. De short naaide ik van een caramelkleurig stofje, zodat het makkelijk te combineren is met verschillende topjes.  

De Tintin short is één van de twee betaalde patronen. Je koopt voor €16,- euro het papieren patroon hier en voor €8,- de pdf versie hier. 

Mini Capsule Wardrobe Tintin short
Jannah met haar Tintin shortje

Minikrea rokje

Mini Capsule Wardrobe Minikrea Sweatpants naaipatroon

Minikrea heeft erg fijne patronen voor kinderen van 0 tot 10 jaar. Ik besloot om twee rokjes met zakken te naaien aan de hand van het sweatpants patroon. Dit is het tweede en laatste kooppatroon van de capsule wardrobe en je koopt hem voor slechts €10,- hier.

Het patroon voor het rokje is echt een basismodel, maar dat doet niets af aan het uiterlijk! Soms kun je juist met de simpelste patronen de leukste kledingstukken naaien. Ik koos voor een mooi geel rekstofje met jeanslook voor rokje nummer één en een oudrozekleurige boordstof voor het tweede rokje. 

In onderstaande video zie je van links naar rechts: Twee Minikrea rokjes, één Tintin short, twee Rimpelrokjes, drie Rowan Tees, en twee Lena jurkjes. En voor degenen met ‘scherpe’ ogen: ik had de kleren inderdaad nog niet gestreken..

Rimpelrokje

Het rimpelrokje is een van de gratis naaipatronen, simpelweg omdat er geen echt patroon van is. Ik naaide twee rokjes, een mini en een midi variant. Voor beide rokjes gebruikte ik een lap stof in de gehele stofbreedte, welke ik vervolgens rimpelde tot de gewenste breedte. Je sluit de zijnaad en naait dit vervolgens aan een mooi elastiek. Nu alleen nog even zomen en klaar is Kees! 

Voor de rimpelrokjes gebruikte ik overgebleven stof van twee jurken die ik eerder voor mezelf naaide, namelijk deze maxi jurk uit de Knipmode en deze hack van de Nanöo dress. 

Mini Capsule Wardrobe Rowan Tee en Rimpelrokje
Rowan Tee en Rimpelrokje

Rowan tee

Naast broekjes en rokjes moesten er natuurlijk ook een aantal shirtjes genaaid worden voor de mini capsule wardrobe. De Rowan Tee van Misusu Patterns is hier uitermate geschikt voor. Samen met m’n moeder naaide ik de versie met korte aangeknipte mouw en een zakje. Ook dit is weer een erg simpel patroontje, zeker geschikt voor beginners! 

Samen maakten we drie shirtjes. Twee met een print en één effen gele. Het zakje op het voorpand maakt het shirtje helemaal af. De shirtjes zijn zelfs nu in de herfst nog een succes, maar dan met een vestje eroverheen.

Rowan Tee. Misusu Patterns. Mini Capsule Wardrobe
Klik op de foto voor de link naar het gratis patroon

Lena dress

Lena dress WisJ Designs. Mini Capsule Wardrobe
Klik op de foto voor de link naar het gratis patroon

De Lena Dress van Wisj is een erg bekend jurkje in naailand. Niet zo gek, want het is door de mouwopties geschikt voor alle seizoenen, zit snel in elkaar en staat ook nog eens heel erg leuk! Bovendien is het een gratis patroon.

Samen met m’n moeder maakte ik twee jurkjes in een stofje met print. Beide jurkjes hebben korte mouwen en een plooi in het achterpand. Eenvoudig, maar o zo mooi! Nu we alweer een half jaar verder zijn en het geen zomer maar bijna winter is, draagt m’n dochter de jurkjes als tuniekje op een spijkerbroek met een vestje erbij. Ze is dan ook goed gegroeid, dus ik kan aan de volgende Lena jurkjes beginnen in een maatje groter en met lange mouwen!

Winter Capsule Wardrobe

Ondertussen leven we alweer in november en staat de winter bijna voor de deur. Ik ben daarom aan het brainstormen voor een winter capsule wardrobe voor zowel m’n dochter als m’n zoon. Een capsule wardrobe heeft in mijn ogen meerdere voordelen. Naast de overduidelijke combinatie mogelijkheden is het ook een fijne manier om je stofvoorraad eens flink uit te dunnen. Bovendien naait het een stuk sneller wanneer je meerdere stuks van hetzelfde patroon tegelijk naait. En tot slot is het een leuk om eens te denken als een echte ‘designer’ die een eigen collectie maakt. 

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *