Patchwork geboortekussen

Personaliseer je kussen met naam en geboortedatum

Toen ik zwanger was van mijn dochter, zag ik op Instagram een super mooi kussen. Patchwork gecombineerd met borduurwerk. Deze combinatie van technieken vond ik zo leuk, dat moest ik namaken! 

Dit is het resultaat. Ik ben er erg blij mee en ik krijg ook altijd enthousiaste reacties op het kussen!

Patchwork geboortekussen. Quilten en borduren. Gepersonaliseerd kussen. babykamer

Voor het kussen gebruikte ik twee candy pakjes van Moda. In deze pakjes zitten 42 kleine vierkantjes van 5 bij 5 cm. Elk vierkantje is een stofje uit 1 stoffenlijn, in mijn geval de ‘From Bump to Baby’.

Go with the flow

Wanneer ik begin aan een quilt, dan heb ik vaak een idee van hoe het eruit moet komen te zien. Ik heb verder alleen geen precies plan en dat zorgt er voor dat ik altijd wel moet improviseren. Bij dit patchwork kussen was dat niet anders!

Ik heb als eerst een mooie lay-out gemaakt met de verschillende stofjes. Hierbij hield ik uiteraard rekening met de grootte van het binnenkussen en de grootte van het witte vlak in het midden van het kussen. De witte stof heb ik verstevigd met opstrijkbare vlieseline. Dit is erg belangrijk, want anders komt het borduurwerk niet mooi uit!

Nadat ik de maten en stoflegging had uitgevogeld, kon het naaien beginnen. Met alleen maar rechte stukjes zit dit kussen super snel in elkaar! Nu kon het leukste deel beginnen, namelijk het borduren van de naam, geboortedatum en de versiering. 

Met een uitwisbare pen schreef ik de naam en geboortedatum op. Ook tekende ik hiermee de bloemetjes. De pen die ik gebruik en heel erg fijn vind, is de frixion pen van het merk Pilot. Dit pennetje heeft een fijne punt (0.5 mm) en is door hitte uitwisbaar. Even met het strijkijzer eroverheen en weg is je tekening!

Ik borduurde de naam en geboortedatum in een mooi roze draadje en een stiksteek (backstitch in het Engels). De bloemetjes borduurde ik met een stiksteek en platsteek (satin stitch in het Engels).  

Borduurwerk op kussen. Gepersonaliseerd kussen. Naam borduren. Geboortekussen

Het kussen in elkaar zetten

De voorkant van het kussen is nu af, dus het werd tijd om er een echt kussen van te maken. Voor de achterzijde gebruikte ik een leuk katoenen stofje met aardbeienprint. Ik wilde geen rits- of knoopsluiting, maar koos voor een overlappende ‘sluiting’ aan de achterzijde. 

Hierbij neem je simpelweg 2 stukken stof die net zo breed zijn als het kussen, maar die elkaar in de lengte overlappen. Ik werkte van beide lappen stof 1 zijde af door de stof twee keer dubbel te vouwen. Hierdoor krijgt je kussen een mooie afgewerkte rand. Je kunt dit ook op de foto zien. 

Tot slot leg je de voorzijde van het kussen en de twee achterzijdes met de goede kanten op elkaar. Naai met een voetje van de kant (0.5 – 1 cm). Knip de hoekjes schuin af en werk de naden af met een zigzagsteek tegen het rafelen. Draai nu de goede kant naar buiten, stop het binnenkussen erin en klaar is het patchwork kussen met borduurwerk!

 

Achterkant kussen. Geboortekussen. Patchworkkussen met borduurwerk

Instagram inspiratie

Dit kussen is dus helemaal geïnspireerd op een kussen dat ik op Instagram tegenkwam. Eerder schreef ik dit artikel over een andere leuke Instagram-inspiratie met hexagonnen. 

Heb jij ook wel eens iets nagemaakt van Instagram of Pinterest? Ik ben benieuwd! 

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *