Recensie I Love Sweaters

Inclusief INTERVIEW MET FRAN VANSEVEREN!I love sweaters. Boekrecensie. Naaiboek. Naaipatronen

Het klinkt als het ideale boek, en misschien is het dat ook wel. I love sweaters staat vol mooie naaipatronen voor vrouwen en kinderen, en zelfs de mannen komen aan bod. Toch zijn er ook kritische geluiden te horen over de naaipatronen. Met name over de lengte van de truien en de wijdte van de halsboorden. Lees snel verder om te zien wat Fran zelf van die kritiek vindt en welke sweater haar favoriet is! 

15 super leuke sweaters

Het boek I love sweaters is nog steeds razend populair. Inmiddels komt de 6e druk er alweer aan.  Die populariteit is niet zomaar, in het boek staan 15 mooie modellen om zelf te naaien. Genoeg inspiratie dus wanneer je je perfecte sweater niet in de winkel kan vinden. Fran herkent die drang naar de juiste sweater ook goed, het was de reden voor dit boek: “Mijn oudste dochter wilde enkel met een jeans en sweater naar school, maar vaak vond ik niet helemaal wat ik zocht.” Handig als je ze dan zelf kan naaien! De volgende modellen, met als naam het woord sweater in telkens een andere taal, passeren de revue:

 1. Boi: Basismodel trui voor mannen, vrouwen en kinderen/tieners
 2. Jesi: Uniseks trui met schuine, opstaande kraag en paspelzakken voor kinderen/tieners
 3. Villapaita: Trui met plooitjes aan de voor- en achterkant voor meisjes
 4. Genser: Uniseks trui in retromodel met paspelband
 5. Maglione: Trui voor meisjes en vrouwen met 4 opties voor de zoom (hoog of laag )
 6. Peysu: Trui met ruches voor vrouwen
 7. Tröja: Trui met raglanmouwen voor mannen, vrouwen en kinderen/tieners
 8. Triko: Trui met boothals en lange mouwen voor meisjes
 9. Triko: Trui met boothals en driekwart mouwen voor vrouwen
 10. Tunica: Sweaterdress met driekwart mouwen voor meisjes
 11. Mikina: Uniseks hoody voor kinderen/tieners
 12. Capucha: Hoody met colourblocking voor mannnen
 13. Zakéta: Uniseks vest met asymmetrische voorkant voor kinderen/tieners
 14. Zipu: Vest met kraag en mogelijkheid tot colourblocking voor mannen
 15. Huppari: Omkeerbaar, uniseks vest met capuchon voor kinderen/tieners

Het ene model zit natuurlijk sneller in elkaar dan het andere. Voor een basistrui zoals de Maglione of Tröja ben je ongeveer 2 uur kwijt, maar voor een vest met rits of capuchon ben je wel wat langer bezig.

Het ontwerpproces van I love sweaters

“De sweater waar ik het meest op gevloekt heb, is nu het meest geliefde model”

De sweaters die Fran naaide waren succesvol en zo ontstond het idee om er een boek van te maken. In april 2017 begon Fran fulltime met het ontwerpen en schrijven en in november 2017 lag het boek in de winkels!

Alle sweaters naaide ze zelf, sommige wel 2 of 3 keer. “Ik heb ze nooit geteld, maar het moeten er in totaal meer dan 40 geweest zijn.” Tijdens het naaien van een sample werkte Fran de werkbeschrijving uit en maakte ze de bijbehorende tekeningen.  “De sweater waar ik het meest op gevloekt heb, is nu het meest geliefde model; de Jesi. Het heeft veel tijd gekost om die kraag en zakjes goed te krijgen”, vertelt Fran.

En welk model is de favoriet van de ontwerpster zelf? “Maglione is mijn persoonlijke topper. Voor mijn kinderen maak ik graag het kapmodel Mikina, Boi en Huppari.”

Patronen aanpassen

“Leg het patroon op een sweater die je goed past. Pas dan het patroon aan naar je eigen lichaamsbouw of voorkeur”

Veel naaisters hebben al één of meerdere modellen gemaakt uit het boek I love sweaters. Hoewel de berichten over het algemeen erg positief zijn, klinkt er ook af en toe wat kritiek. De halsboorden worden bij sommigen erg wijd en bij anderen zijn de sweaters aan de korte kant. Zoals altijd is het natuurlijk belangrijk om van te voren het patroon even te meten qua lengte. Fran zegt het volgende over de kritiek: “Iedereen is uniek en patronen maken is geen exacte wetenschap. Daarom zal de ene de sweater net goed vinden, terwijl die bij iemand anders te kort of te lang valt.” In deze blogpost kun je zien welke truien ik heb gemaakt en wat ik daarbij heb aangepast.

Een handige tip voor het krijgen van een perfect (hals)boord die ook in het boek staat, is om te maten hoe lang de boord moet zijn en daar vervolgens rond de 75% van te nemen, al naar gelang de rekbaarheid van je boordstof. Dus is je neklijn bijvoorbeeld 55 cm dan wordt de rekensom: 55:100 = 0.55. 0.55×75 = 41.25 cm.

Het langer maken van een voor- en achterpand gaat erg makkelijk op de volgende manier:

 1. Meet hoe veel langer het voor- en achterpand moeten worden
 2. knip het voor-en achterpand door op een stuk waarbij de midden- en zijnaad evenredig lopen
 3. Neem een stuk papier ter grootte van het aantal centimeters dat je panden verlengd moeten worden en plak dat tussen het bovenste en onderste deel van je doorgeknipte panden (zie foto)

                 Maglione trui. Patroon aanpassen. NaaienMaglione sweater. Naaipatroon aanpassen. I love sweaters

Kopen of niet?

In maart verschijnt het nieuwste boek van Fran: I love t-shirts!

Is het boek I love sweaters een aanwinst die niet mag ontbreken in je boekenkast? Ik vind van wel! De patronen zijn veelzijdig; er is voor elk wat wils. De uitleg is duidelijk en de bijbehorende  tekeningen zijn helder. Bovendien is het boek mooi vormgegeven.

Denk je nu, dat smaakt naar meer? Fran Vanseveren heeft ook een ander boek op haar naam staan, namelijk Ja, Lap! Over het naaien met reststofjes. En in maart 2019 verschijnt het nieuwste boek van Fran! Dan ligt I love t-shirts in de winkel!

 i love t-shirts fran vanseveren

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *