Simplicity coltrui

Twee keer anders

Je kent het misschien wel: je ziet een leuk patroon, maar met een minder leuke prijs. Dat had ik bij de Nora sweater van Tilly and the Buttons. Een super leuke, oversized coltrui met een splitje in de zijnaden en een wat korter voorpand en langer achterpand. Naast een heel leuk patroon echter ook een super simpel model en €17.25 vind ik dan aan de dure kant.

Bij toeval zag ik in de supermarkt de Simplicity Naaimode (nr. 35) met daarin niet alleen een vrijwel gelijk patroon als de Nora sweater, maar ook een aantal andere patronen die me erg aanspraken. En dat allemaal voor maar €6.20!  En omdat ik het patroon zo leuk vind, naaide ik meteen twee versies.

Simplicity coltrui sweaters

Basisinfo

  • Model: Pullover 1 (grijze versie) en Pullover 2 (Karamel versie)
  • Tijdschrift: Simplicity Naaimode nr. 35 (2019)
  • Maat: Medium (40/42) 
  • Aanbevolen stofsoort: Rekstof
  • Gebruikte stofsoort: Jaquard (grijze versie) en Jersey (karamel versie)
  • Aanbevolen benodigde stof: 1.40 meter voor Pullover 1 en 1.50 meter voor Pullover 2
  • Gebruikte hoeveelheid stof: Een coupon voor Pullover 1 en twee couponnen (van 1 meter en 40 cm) voor Pullover 2
  • Moeilijkheidsgraad: 1/4
  • Bijzonderheden: Omdat de stof van de grijze coltrui niet rekt, moest ik een ritsje in de col naaien

Simplicity Coltrui. Simplicity Naaimode
Simplicity coltrui - 1
Simplicity coltrui karamel Pullover 2
Simplicity coltrui - 2

Het patroon

Simplicity coltrui 1 is een ruimvallend model met aangeknipte col en laaghangende schouders. Het voorpand is wat hoger dan het achterpand en in beide zijnaden zit een split. Aan de mouwen worden boordjes genaaid. 

Hoewel het patroon alleen geschikt is voor rekbare stoffen, besloot ik om het te proberen met een hele mooie, grijze jaquard stof die ik kocht tijdens de lappendagen van het Holland Stoffenhuis. Het is immers een ruimvallend model en de kleinste maat is 40/42, dus daar moest ik met maatje 38 makkelijk in passen. Dacht ik. Ik ben dan ook erg optimistisch ingesteld. 

M’n moeder is daarentegen een stuk realistischer en zij had al haar twijfels of m’n hoofd wel door de col zou passen. Dat pastte dus niet. De stof gaf voor geen meter mee. Gelukkig heeft het patroon een ruime naadtoeslag van 1.5 cm waardoor ik een ritsje in de col kon zetten. 

Simplicity trui. Rits in col

Simplicity coltrui 2 is iets anders dan versie 1. In plaats van een hoge/lage zoom met split heeft deze een heupboord. Verder is de trui precies hetzelfde. Doordat ik deze versie wel met rekstof naaide, was het niet de col die voor problemen zorgde. Dit keer moest ik m’n hersens breken over hoe ik het patroon uit een coupon van 1 meter en een coupon van 40 cm kreeg. 

Het voor- en achterpand en de mouwen pasten echt precies, alleen toen moesten de mouw- en heupboorden nog. Uiteindelijk heb ik de boorden iets minder breed en lang geknipt. Een van de voordelen als je geen 1.70 meter bent, is dat je vaak wel een aantal centimeters kunt missen! 

De super mooie stof komt bij Ansje Handmade vandaan. De stof heeft een GOTS certificaat en is geproduceerd in Europa. Hij is er ook in een hele mooie zwarte versie!

Mooi van binnen en buiten

De laatste tijd zie ik steeds meer handgemaakte kledingstukken voorbijkomen die van binnen net zo mooi zijn als van buiten. Wanneer je bijvoorbeeld op Instagram zoekt op #sewprettyinside zie je wat ik bedoel! Labels en mooi afgewerkte naden. Het maakt je kledingstuk net even wat specialer. 

Ik besloot om de grijze trui van binnen ook te ‘versieren’. De zoom van de col vouwde ik om en naaide ik met de hand vast. In de nek naaide ik een label. De randjes bij de rits waren wat rafelig, dus ik zocht een mooi lintje uit en naaide dat aan weerszijden van de rits vast. Op onderstaande foto’s zie je het resultaat! Ik vind het zeker voor herhaling vatbaar.

Een echte kastenvuller

De Simplicity coltrui is een echte kastenvuller. Snel gemaakt, mooi model en met een ander stofje ziet het er heel anders uit. Ik ben ook blij dat m’n zwangere buik er zo makkelijk inpast! Bovendien staat de trui leuk op zowel een broek als op een jurk of rok.

Het enige nadeel van dit patroon vond ik het patroonblad van de Simplicity Naaimode.. Misschien had ik m’n dag niet, maar even snel drie simpele patroondelen overtrekken zat er niet in door de wirwar aan lijntjes in voornamelijk dezelfde kleur. Maar goed, ik heb het overleefd en nu kan ik zoveel truien maken als ik wil! 

Ben je benieuwd naar andere modellen truien? Ik maakte eerder al een Isa Sweaterdress en de Maglione Sweater uit het boek I love sweaters

Please follow and like us:

2 gedachten over “Simplicity coltrui

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *