Stylish Dress Book

Naaien met Japanse patronen

Het Stylish Dress Book van Yoshiko Tsukiori lag al een tijdje in m’n kast. Er staan zo veel mooie patronen in dat het moeilijk was om er eentje te kiezen om mee te beginnen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een losvallend model met plooien, opgestikte zakken, coupenaden, een gerimpeld achterpand en een halsbeleg. Extra pluspunt: de jurk is ook erg geschikt als zwangerschapsjurk!

Stylish dress book. Japanse naaipatronen. Jurk met plooien

Basisinfo

  • Model: E (Jurk met plooien in het voorpand)
  • Designer: Yoshiko Tsukiori
  • Boek: Stylish Dress Book
  • Maat: 10 (beschikbaar in 6 t/m 16)
  • Stofsoort: Niet rekbare stoffen die soepel vallen 
  • Benodigde stof: 1.50 meter bij een breedte van 1.50 meter
  • Aanbevolen benodigde stof: 2.20 meter bij een breedte van 1.08 meter (Liberty stof)
  • Moeilijkheidsgraad: 2/4

Jurk met plooitjes

Alle patronen uit het boek zijn aangeduid met een letter van het alfabet. Er staan 26 patronen in, dus modellen A tot en met Z. Elk patroon heeft een beknopte werkbeschrijving met enkele tekeningen te verduidelijking. Wanneer je al enige naaiervaring hebt, is deze manier van uitleg voldoende. Voor beginners is het wat lastiger. Op de Instagram van Follow the Pattern kun je een filmpje bekijken van de inhoud van het Stylish Dress Book!

Model E uit het Stylish Dress Book is een van de jurken die mij meteen aansprak. Het is een elegant model met mooie details. En doordat het een losvallende jurk is, is het ook erg geschikt voor tijdens m’n zwangerschap! Bovendien laat het model van de jurk de stof erg goed uitkomen.  

Op onderstaande foto kun je de plooien goed zien. De jurk heeft korte mouwtjes en een mooie halslijn. 

Jurk met plooien. Japans naaipatroon. Stylish Dress Book

De opgestikte zakken zijn ook een leuk detail. Je naait ze met het kenmerkende driehoekje boven bij de zijkanten vast. Het zijn vaak die kleine dingen die een kledingstuk net dat beetje extra geven. 

Opgestikte zakken. Japans naaipatroon. Stylish Dress Book

De achterkant van de jurk bestaat uit twee delen, namelijk een schouderstuk met daar de rest van de jurk aan gerimpeld. Hierdoor is de jurk aan de achterzijde net zo losvallend als aan de voorzijde. Door de soepele stof ging het rimpelen heel gemakkelijk. 

Gerimpeld achterpand. Japans naaipatroon. Stylish Dress Book

Less is more

De jurk met plooien lijkt op het eerste gezicht een simpele jurk, maar wanneer je beter kijkt springen er steeds meer details in het oog. Dat is ook de kracht van Japanse naaipatronen. Niet teveel poespas, maar wel net dat beetje extra. Ik ben ook heel benieuwd hoe de  jurk er uit zal zien in een effen stofje. Dan zie je alle details natuurlijk een stuk beter! 

En ben je benieuwd naar andere creaties die ik uit een boek heb gemaakt? Kijk dan eens hier naar de Maglione sweater uit het populaire boek I Love Sweaters!

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *