Traditionele Palestijnse maxi jurk

Simpele naaipatronen met een spectaculair resultaat

Dit najaar hebben we een aantal bruiloften binnen de familie en dat betekent jurken naaien! De vrouwen van mijn schoonfamilie dragen op een hennafeest vaak een traditionele Palestijnse jurk, maar die had ik nog niet in mijn kast hangen. De perfecte gelegenheid dus om zelf een traditionele Palestijnse maxi jurk te naaien.

Tijdens onze vakantie in Palestina had ik geborduurd sierband meegenomen en na wat zoeken op Pinterest vond ik twee voorbeeldjurken. Ook had ik nog een ongebruikt patroon voor een lang vest van Simplicity liggen dat nu eindelijk goed van pas kwam. Voor de jurk pakte ik een van mijn favoriete naaipatronen erbij, een tot maxi verlengde midi jurk uit de Burda Easy. Het resultaat zie je hieronder!

Traditionele Palestijnse jurk naaien. Palestijns borduurwerk. Hennajurk naaien

Basisinfo

Maxi jurk

 • Model: 3A – Halflange jurk
 • Tijdschrift: Burda Easy herfst/winter 2018
 • Maat: 38 (beschikbaar in 34 t/m 44)
 • Aanbevolen stofsoort: middelzware elastische stof voor jurken
 • Gebruikte stofsoort: soepelvallende tricot
 • Aanbevolen benodigde stof: 2.40 meter bij een stofbreedte van 140 cm
 • Gebruikte hoeveelheid stof: 2.5 meter bij een stofbreedte van 150 cm
 • Moeilijkheidsgraad: 2/4
 • Bijzonderheden: Verlengd tot een maxi model (oorspronkelijk een midi jurk) en zonder rits en zakken genaaid

Lang vest

 • Model: Simplicity 8265 – versie D
 • Merk: Simplicity Patterns 
 • Maat: 10 (beschikbaar in 6 t/m 14)
 • Aanbevolen stofsoort: Bouclé, Punta, Jaquards, Linnen, Satijn, Tweed, Wolachtige stof
 • Gebruikte stof: Kant in combinatie met geborduurd sierband
 • Aanbevolen benodigde stof: 2.10 meter bij een stofbreedte van 150 cm
 • Gebruikte hoeveelheid stof: 2.50 meter bij een stofbreedte van 154 cm
 • Moeilijkheidsgraad: 2/4
 • Bijzonderheden: Verlengd tot een maxi model

Burda Easy. Burda naaipatroon. Naaipatroon maxi jurk. Maxi jurk naaien
Simplicity naaipatronen. Lang vest naaien. Maxi vest. Palestijnse jurk naaien

Het idee achter de jurk

Het model dat ik in gedachten had was een combinatie van een lang vest of overjurk met daaronder een simpele maxi jurk. Op Pinterest staan heel veel voorbeelden van traditionele Palestijnse jurken. Wanneer je zoekt op Palestinian dress komen allerlei zwarte jurken gecombineerd met rood borduurwerk naar boven. Er zijn ook andere kleurencombinaties mogelijk, maar persoonlijk vind ik zwart met rood het mooist. Vooral het borduurwerk springt dan echt in oog en daar houd ik van. Op onderstaande foto’s zie je de twee outfits die als voorbeeld dienden voor mijn eigen creatie.

Inspiratie traditionele Palestijnse maxi jurk
Inspiratie traditionele Palestijnse maxi jurk

Vooral de rechter versie met kanten maxi vest vond ik heel erg mooi.  Zoals je op deze foto’s en de voorbeelden op Pinterest kunt zien, hebben de jurken een aantal dingen gemeen:

 1. Het allemaal lange, losvallende modellen.
 2. De jurken worden getailleerd door een losse riem om je middel of door twee striklinten die je achter op je rug vastknoopt.
 3. Het borduurwerk heeft een vaste plaats op de jurk. Je ziet het bijvoorbeeld vaak bij de boorden van de mouwen, bij de zoom van de jurk, en bij de borst op het voorpand. Zie ook onderstaande tekening.
 4. Het borduurwerk varieert van heel uitbundig tot wat meer bescheiden. Hoe meer borduurwerk, hoe feestelijker de jurk is en daarmee dus meer geschikt voor bijvoorbeeld een bruiloft. 
Traditionele Palestijnse jurk plaatsing borduurwerk
Plaatje uit 'Tatreez & Tea' door Wafa Ghnaim

Hoewel het borduurwerk bij de vesten ook middenvoor vanaf de hals tot aan beneden loopt, heb ik dit bij mijn versie achterwege gelaten. Niet omdat ik het niet mooi vond, maar simpelweg omdat het sierband te breed was om het bij de hals mooi rond te laten lopen. 

Less is more

Mijn versie van een traditionele Palestijnse maxi jurk is uiteindelijk als volgt geworden: Als onderjurk een simpele maxi jurk van soepelvallende tricot met een subtiel printje (je bestelt de stof hier). Met daaroverheen een lang vest van kant versierd met borduurband bij de zoom en de boorden van de mouwen. En tot slot nog een riem voor om de taille, gemaakt van het borduurband dat ik verstevigde met vlieseline voor onder andere tassen. De riem sluit met 3 kleine drukknoopjes. 

Maxi vest met Palestijns borduurwerk. Henna jurk. Traditionele jurk
Mouwdetail. Maxi vest met Palestijns borduurwerk. Henna jurk. Traditionele jurk
Maxi vest met Palestijns borduurwerk. Henna jurk. Traditionele jurk

Simpel maar elegant

Hoe langer ik naar het eindresultaat kijk, hoe mooier ik het geheel vind. In het begin had ik nog m’n twijfels. Was het niet té simpel? Misschien moet er toch nog meer borduurband bij? Maar alle twijfels werden weggenomen nadat ik anderen om hun mening vroeg. Super eng natuurlijk, want misschien vonden ze het wel net zo’n aanfluiting als ik het inmiddels bijna begon te vinden. Zo blijkt maar weer dat je zelf toch het meest kritisch kijkt naar je eigen maaksels, hoe onterecht dat ook mag zijn!

Traditionele Palestijnse jurk naaien. Palestijns borduurwerk. Hennajurk naaien

Ondertussen ben ik alweer aan het nadenken over andere manieren om de maxi jurk te combineren. Door de simpele stof met een klein werkje erop kan je hem ook heel goed casual dragen. Misschien met een lekkere wollen trui eroverheen.  De stijl van onderstaande foto’s vind ik erg leuk. Al is de linker foto natuurlijk in combinatie met een maxi rok. Ik ben er nog niet helemaal over uit, dus heb je een idee of tip? Ik ben een en al oor!

Zie je graag een andere maxi jurk of rok? Kijk dan eens hier voor de Dolores rok uit de La Maison Victor of hier voor mijn gehackte versie van de Nanöo jurk. En deze maxi jurk van de Knipmode is ook heel veelzijdig te dragen!

The Little Pomegranate. Maxi jurk met trui
Klik op de foto om naar haar blog te gaan!
The Bright Blooms. Maxi jurk met trui
Klik op de foto om naar haar blog te gaan!
Please follow and like us:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *